Chilia Veche

Comuna Chilia Veche este amplasată la aproximativ 66 km de Tulcea, pe Drumul Comunal 1.
Teritoriul administrativ al comunei Chilia Veche se învecinează la nord cu bratul Chilia, limita frontierei de stat cu Ucraina, la vest cu comuna Pardina, la sud cu comunele Crisan si Maliuc iar la est cu teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti.
Comuna Chilia Veche are în componenta sa trei sate: Chilia Veche-resedinta de comună, Tatanir, Cislita si Ostrovu Tataru.
PATRIMONIU LOCAL / OBIECTIVE DE INTERES TURISTIC:

Biserici:

1.Biserica„Sfintii Voievozi” din Chilia Veche -  este cea mai înaltă din țară, după Biserica Neagră din Brașov. A fost construită în 1854 cu permisiunea Imperiului Otoman, stăpân pe atunci la Gurile Dunării. În timpul celui de-al doilea război mondial, biserica „Sfinții Voievozi” din Chilia a fost observator militar, multe dintre fisurile zidurilor datând din acea perioada.

Din turla bisericii se văd Marea Neagră, rezervația Roșca - Buhaiova, precum și orașul Chilia Nouă din Ucraina.

2.Schitul Sf. Atanasie -  este singura mănăstire aflată pe teritoriul Deltei Dunării, a cărei singură cale de acces este cea pe apă. Se află pe canalul Batag – grindul Stipoc, la circa 5 km de satul Chilia Veche. Mânăstirea are inclusiv seră și gradină de legume.

Vezi detalii.....

3.Biserica ortodoxa de rit vechi, cu icoane rusești de o mare vechime

Meşteşuguri specifice: atelierul de împletituri din papură infiinţat de Fundaţia Principesa Margareta și Asociația Locală Nufărul Alb valorifică în mod creativ una dintre cele mai importante resurse naturale ale zonei.

Arhitectura tradițională: o constantă a peisajului rural sunt vechile case cu pereţi de lut, cu acoperiş din stuf, alături de care au aparut pe timpul comunismului și încă mai continuă sa apară, în perioada actuală, construcţii noi – nearmonizate, însă, cu specificul zonei.

Legende locale care pot fi valorificate în scop turistic: se crede ca la marginea sud-estică a Merheiului Mare s-ar fi aflat Pseudo Stoma (gura falsă), despre care aduce aminte geograful antic Ptolomeu Claudiu (sec. II e.n.), dorind să arate că această gură nu avea ieşire la mare iar navigatorul care ar fi folosit-o s-ar fi putut înşela încercand să iasa pe aici cu corabia.

Evenimente locale: Serbările Comunei Chilia Veche – 09 septembrie 

Image Map

Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Întrega responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web. Toate informatiile privind Programul National de Dezvoltare Rurala, furnizate in aceasta pagina, sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.
Pentru informatii despre alte Programe desfasurate sub egida Uniunii Europene în România, cât si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene în România.
Pagina web www.galoameniideltei.ro este realizata in cadrul proiectului ”Acordarea finantarii nerambursabile, de catre Autoritatea Contractanta, pentru Sub-masura 19.4 Sprijin  pentru cheltuieli de functionare si animare”, finantat prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala, Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, Masura 19 LEADER, contract de finantare subsecvent nr. 1 / C19401153011623818298 din data de 25.11.2016, cu o valoare de 375.660 euro / 1.699.485,84 lei.